.Coldplay. Fix You (Te confortaré)  

 

«ja sé prou qui ets: ets el Sant de Déu»

 
  

 
 
 
 
 
 
Lectura del llibre del Deuteronomi

Moisès digué al poble: «El Senyor, el teu Déu, farà que s’aixequi d’enmig teu, d’entre els teus germans, un profeta com jo. Escolteu-lo. El dia que el poble s’havia reunit a la muntanya de l’Horeb vas demanar al Senyor, el teu Déu, de no tornar a sentir la veu del Senyor, el teu Déu, i de no veure més aquelles flames, per por de morir. Llavors el Senyor em digué: “Han fet bé de demanar-ho. Jo faré que s’aixequi d’enmig dels seus germans un profeta com tu, li posaré als llavis les meves paraules i ell els dirà tot el que jo li ordenaré. I jo demanaré comptes als qui no escoltin les paraules que ell els dirà en nom meu. »Però si un profeta s’atreveix a dir en nom meu alguna paraula que jo no li hauré ordenat, o bé parla en nom d’altres déus, morirà”.»

Dt 18,15-20

Salm Responsorial

R. Tant de bo que avui sentíssiu la veu del Senyor: «No enduriu els vostres cors.»

Veniu, celebrem el Senyor amb crits de festa, 
aclamem la Roca que ens salva; 
presentem-nos davant seu a lloar-lo, 
aclamem-lo amb els nostres cants.  R

Veniu, prosternem-nos i adorem-lo,

agenollem-nos davant del Senyor, 
que ens ha creat; ell és el nostre Déu, 
i nosaltres som el poble que ell pastura, 
el ramat que ell mateix guia. R

Tant de bo que avui sentíssiu la seva veu: 
«No enduriu els cors com a Meribà,
com el dia de Massà, en el desert, 
quan van posar-me a prova els vostres pares,
i em temptaren, tot i haver vist les meves obres.» R

Sl 94,1-2.6-7.8-9 (R.: 8)

Lectura de la primera carta de sant Pau als cristians de Corint

Germans, jo voldria que visquéssiu sense neguit. El qui no és casat pot ocupar-se de les coses del Senyor i mirar de fer el que és agradable al Senyor, mentre que els casats s’han d’ocupar de coses del món i mirar d’agradar a la muller, i tenen el cor dividit. Igualment, la noia o la dona no casada pot ocupar-se de les coses del Senyor i de ser santa de cos i d’esperit, mentre que les dones casades s’han d’ocupar de coses del món i mirar d’agradar al marit. Tot això ho dic pensant què és més avantatjós. No vull pas lligar-vos. Penso només que és cosa més digna, i que facilita de viure dedicat al Senyor sense tràfecs que en distreguin.

1Co 7,32-35

Lectura de l’evangeli segons sant Marc

A Cafar-Naüm Jesús anà en dissabte a la sinagoga i ensenyava. La gent s’estranyava de la seva manera d’ensenyar, perquè no ho feia com els mestres de la llei, sinó amb autoritat. En aquella sinagoga hi havia un home posseït d’un esperit maligne que es posà a cridar: «Per què et fiques amb nosaltres, Jesús de Natzaret? Has vingut a destruir-nos? Ja sé prou qui ets: ets el Sant de Déu.» Però Jesús el reprengué i li digué: «Calla i surt d’aquest home.» Llavors l’esperit maligne sacsejà violentament el posseït, llançà un gran xiscle i en va sortir. Tots quedaren intrigats i es preguntaven entre ells: Què vol dir això? Ensenya amb autoritat una doctrina nova, fins i tot mana els esperits malignes, i l’obeeixen.» I aviat la seva anomenada s’estengué per tota la regió de Galilea.

Mc 1,21-28

"Cal vèncer el mal amb la força del bé"

El llibre del Deuteronomi és com el testament on Moisès exhorta el Poble a restar fidel al Déu que els ha tret de l’esclavatge d’Egipte.
Els israelites tenen l’experiència que, escoltant Moisès, escolten Déu: què passarà quan mori Moisès?
Abans (v. 9s) els ha advertit que no aprenguin les pràctiques abominables de les nacions: bruixeries, consultes d’esperits...
Ara diu: El Senyor farà que s’aixequi d’enmig teu, d’entre els teus germans, un profeta com tu.
Així el Poble podrà escoltar la veu propera d’un home-profeta a qui Déu li posarà als llavis les seves paraules divines que primer escoltarà, per dir així després tot el que Déu li ordenarà.
Si un profeta s’atreveix a dir en nom meu paraules que Jo no li hauré ordenat, morirà.
Al cp. 7 de 1Cor respon Pau a preguntes dels corintis: Passo a tractar del que m’heu escrit. No és una exposició sistemàtica de la doctrina cristiana sobre matrimoni i virginitat.
Als v. 32-35 Pau imagina una situació ideal: el no casat pot ocupar-se de les coses del Senyor.
A l’epistolari paulí l’ideal de lluita per transformar la societat no hi és perquè esperen la imminent Parusia. Per això diu que no casar-se és cosa més digna i que facilita de viure dedicat al Senyor. Però sense forçar a opcions celibatàries imprudents: No vull pas lligar-vos.
A l’evangeli el primer en descobrir la identitat divina de Jesús és un home posseït per un esperit maligne. Els deixebles trigaran a intuir el misteri de la identitat del seu Mestre.
Per la cultura jueva l’esperit maligne és més poderós i intel·ligent que l’home. Per això diu: «Ja sé prou qui ets: ets el Sant de Déu!». Hi ha coneixement teòric sense reconeixement pràctic d’adoració i fidelitat.
La pregunta retòrica («Jesús de Natzaret, has vingut a destruir-nos?») diu una gran veritat: no es pot construir el Regne de Déu sense derrotar el Regne del Maligne.

Mn. José Luis Arín

Música Sacra

Con el nombre de Música Sacra agrupamos las obras musicales cristianas que a lo largo de la historia han creado los grandes compositores para destacar la obra de Dios. Nació en Europa en la Alta Edad Media con los ritos cristianos en el ámbito de las iglesias. Los antiguos cantos medievales dieron paso a las Misas y Cantatas del Barroco.

La época dorada de la música religiosa se inicia con los cantos gregorianos, alcanzan la mayoría de edad con Johann Sebastian Bach, continúa con Mozart y finaliza con las Misas de Beethoven. Mas tarde la musica sagrada deja de tener tanta importancia en la vida social y los compositores se acuerdan de ella excepcionalmente.

Glória de Vivaldi

Réquiem de Mozart Passió segons sant Joan. Bach
El Messies de Händel I El Messies de Händel II El Messies de Händel III
La Passió segons sant Mateu I La Passió segons sant Mateu II Messa da Réquiem de Verdi


 

  

 

 
 
 
 
IMATGES